Risteyksessä-sarjan teemana on tänä vuonna paikallisuus, ja tässä podcastissa keskustellaan ruuan ja ruuantuotannon paikallisuudesta. Keskustelemassa ovat Maarit Sireni Itä-Suomen yliopistosta ja Antti Puupponen Lappeenrannan LUT-yliopistosta.
Risteyksessä-sarjan lähtökohtana on se, että tutkijat palaavat aikaisempiin tutkimuksiinsa, ja tarkastelevat niitä nykyhetken näkökulmasta: mitä tutkimusaiheen ympärillä on vuosien aikana tapahtunut, mitä muutoksia ja kehityssuuntia on havaittavissa. Sireni ja Puupponen ovat molemmat tutkineet lähiruokaa ja paikallista ruoantuotantoa, ja osallistuvat tänä vuonna Risteyksessä-sarjaan kirjoittamalla molemmat tekstin noin 15 vuotta sitten julkaistujen tutkimuksien pohjalta. Pitkä aikaväli luo hedelmällisen pohjan reflektoida muutoksia.
Keskustelemme muun muassa siitä, millainen merkitys lähiruoalla oli 15 vuotta sitten, onko sen merkitys muuttunut ja onko Ukrainan sota vaikuttanut lähiruoan merkitykseen. Pohdimme tarkemmin myös sitä, miten paikallinen ruoka määritellään ja miten paljon paikallinen ruoka voi olla riippuvaista ei-paikallisista, jopa globaaleista tuotantopanoksista. Entä onko sillä merkitystä, miten paikallista ruoantuotanto todellisuudessa on?
MaaritSireni (YTT) on maaseutumaantieteen dosentti ja työskentelee Itä-Suomen yliopistossa Karjalan tutkimuslaitoksella yhteiskuntatieteellisen aluetutkimuksen yliopistotutkijana. Hänen nykyisiä tutkimusteemojaan ovat siirtokarjalaisten kotien esineiden merkitys lähtöpaikan muistamisessa ja kotiseutu affektiivisena tunnekokemuksena.
AnttiPuupponen (YTT, dosentti) työskentelee yliopisto-opettajana LUT-yliopiston yhteiskuntatieteiden koulutusohjelmassa Lappeenrannassa. Hän on kestävän kehityksen tutkija, joka on perehtynyt erityisesti ruokapolitiikkaan ja maaseutututkimukseen.
Tämä Versus-podcast on toimitettu Suomen tiedekustantajien liiton tuella. Podcastin on tuottanut Versuksen toinen päätoimittaja ja Risteyksessä-toimittaja Katri Ollila.
Risteyksessä on Versuksen ja Alue- ja ympäristötutkimuksen seuran yhteinen teemajulkaisusarja. Vuoden 2023 Risteyksessä-teema käsittelee paikallisuutta erilaisista näkökulmista.
Risteyksessä-sarjan teemana on tänä vuonna paikallisuus, ja tässä podcastissa keskustellaan ruuan ja ruuantuotannon paikallisuudesta. Keskustelemassa ovat Maarit Sireni Itä-Suomen yliopistosta ja Antti Puupponen Lappeenrannan LUT-yliopistosta.
Risteyksessä-sarjan lähtökohtana on se, että tutkijat palaavat aikaisempiin tutkimuksiinsa, ja tarkastelevat niitä nykyhetken näkökulmasta: mitä tutkimusaiheen ympärillä on vuosien aikana tapahtunut, mitä muutoksia ja kehityssuuntia on havaittavissa. Sireni ja Puupponen ovat molemmat tutkineet lähiruokaa ja paikallista ruoantuotantoa, ja osallistuvat tänä vuonna Risteyksessä-sarjaan kirjoittamalla molemmat tekstin noin 15 vuotta sitten julkaistujen tutkimuksien pohjalta. Pitkä aikaväli luo hedelmällisen pohjan reflektoida muutoksia.
Keskustelemme muun muassa siitä, millainen merkitys lähiruoalla oli 15 vuotta sitten, onko sen merkitys muuttunut ja onko Ukrainan sota vaikuttanut lähiruoan merkitykseen. Pohdimme tarkemmin myös sitä, miten paikallinen ruoka määritellään ja miten paljon paikallinen ruoka voi olla riippuvaista ei-paikallisista, jopa globaaleista tuotantopanoksista. Entä onko sillä merkitystä, miten paikallista ruoantuotanto todellisuudessa on?
Kuuntele podcast (kesto 38:03)
Podcast-jakso Spotifyssa: Ruoantuotanto, paikallisuus ja turva – RISTEYKSESSÄ
Maarit Sireni (YTT) on maaseutumaantieteen dosentti ja työskentelee Itä-Suomen yliopistossa Karjalan tutkimuslaitoksella yhteiskuntatieteellisen aluetutkimuksen yliopistotutkijana. Hänen nykyisiä tutkimusteemojaan ovat siirtokarjalaisten kotien esineiden merkitys lähtöpaikan muistamisessa ja kotiseutu affektiivisena tunnekokemuksena.
Antti Puupponen (YTT, dosentti) työskentelee yliopisto-opettajana LUT-yliopiston yhteiskuntatieteiden koulutusohjelmassa Lappeenrannassa. Hän on kestävän kehityksen tutkija, joka on perehtynyt erityisesti ruokapolitiikkaan ja maaseutututkimukseen.
Otsikkokuva: Soile Tirilä / Rakennushistorian kuvakokoelma, Museovirasto
Risteyksessä on Versuksen ja Alue- ja ympäristötutkimuksen seuran yhteinen teemajulkaisusarja. Vuoden 2023 Risteyksessä-teema käsittelee paikallisuutta erilaisista näkökulmista.
Lue lisää: Risteyksessä
Ruokajärjestelmää ohjaavien vallitsevien ajattelutapojen ravistelu auttaa näkemään toisin
Vesijalanjäljillä – piiloveden kulutus voi pahentaa vesistressiä
Ihmiset eivät tunne ruoan ympäristövaikutuksia