Polku haarautuu risteyksessä kahteen suuntaan
Teemat

Risteyksessä-teemajulkaisusarja

Lukuaika: 4 min.

Risteyksessä on Versuksen ja Alue- ja ympäristötutkimuksen seuran (AYS) lanseeraama teemajulkaisusarja. Sen ytimenä on AYS:n toimittaman Alue & Ympäristö -lehden Risteyksessä-osio, joka kokoaa yhteen lehdessä aiemmin julkaistuja tutkimusartikkeleita ja niiden kirjoittajia. Risteyksessä-artikkeleissa tutkijat pohtivat, mitä heidän tutkimusaiheilleen kuuluu nyt. Niiden pohjalta tuotetaan myös uutta, populaaria sisältöä Versukseen, kun asiantuntijat ja edustajat eri näkökulmista pääsevät kommentoimaan juttuja Tiededebattien muodossa.

Ympäristökriisien aikakaudella tarvitsemme enemmän kuin koskaan ajankohtaisia ympäristö- ja yhteiskunnallisia aiheita tulkitsevia tutkijoita. Risteyksessä-sarjalla haluamme olla osa ratkaisua ja luomassa tutkittuun tietoon perustuvaa keskustelua ajankohtaisista ympäristö- ja kestävyysaiheista. Sen lisäksi, että nostamme esiin tutkittua tietoa, tarjoilemme sen myös helposti saavutettavassa ja ymmärrettävässä muodossa.

Ensimmäinen Risteyksessä-teema vuonna 2022 käsittelee soidensuojelua ja suopolitiikkaa.  Vuoden 2023 teemana on paikallisuus.

Konseptia toteutetaan Suomen tiedekustantajien liiton myöntämien kohdeapurahojen avulla. 

 

 

 

 

Otsikkokuva: James Wheeler / Pexels

Risteyksessä-julkaisut:

2023: Paikallisuus

Risteyksessä on taloja ja puistomaista aluetta.Paikallisessa Risteyksessä

Risteyksessä-sarjan teemana on tänä vuonna paikallisuus. Seitsemän tutkijaa kirjoittavat mm. luonnonvarojen hyödyntämisestä, ruoantuotannosta ja -kulutuksesta, ilmastotoimijuudesta, kokemustiedosta ja matkailusta.

 

Lähiruoka tuotetaan paikallisesti, kuten tämän kuvan maaseutumaisemassa näkyvillä viljapelloilla.

Podcast: Ruoantuotanto, paikallisuus ja turva – RISTEYKSESSÄ

Millainen merkitys lähiruoalla oli 15 vuotta sitten, onko sen merkitys muuttunut? Onko Ukrainan sota vaikuttanut lähiruoan merkitykseen? Miten paikallinen ruoka määritellään ja miten paljon paikallinen ruoka voi olla riippuvaista ei-paikallisista, jopa globaaleista tuotantopanoksista?

 

Inarin metsistä on kamppailtu vuosia. Tässä aerikkelikuvassa on metsä, jossa puiden takaa siintää aurinko.

Inarin metsäkonfliktia voidaan tarkastella ”maapolitiikkana”

Inarin metsistä on kamppailtu vuosikymmeniä. Tämä kertoo, että alueella harjoitettua metsätaloutta ei voi pitää kovinkaan kestävänä. Viimeaikaiset tapahtumat Inarissa osoittavat, että metsäpolitiikasta on siirryttävä maapolitiikkaan, joka huomioi paremmin metsien ja muiden luonnonvarojen paikalliset merkitykset ja tarpeet. Kuunneltavissa myös audioartikkelina.

Lapin erämaiden hiljaisuus on aistittavissa tässä seesteisessä kuvassa, jossa näkyy tunturi, tyyni järvi ja metsää.Ympäristöarvojen ja paikallisen tiedon merkitys korostuu kriisitilanteissa

Lapin erämaiden hiljaisuus on tärkeää poronhoidolle, perinteisen tiedon säilymiselle sekä ihmisten hyvinvoinnille. Kuunneltavissa myös audioartikkelina.

 

Paikallisyhteisöt ovat edistäneet aurinkopaneelien käyttöä. Kuvassa omakotitalo, jonka katolla on aurinkokeräimiä.

Paikallinen ilmastotoiminta kymmenen vuoden perspektiivistä

Paikallisyhteisöt ovat tärkeitä kestävyysmurroksen toimeenpanijoita ja suunnannäyttäjiä. Se on myös tapa ihmisille osallistua ilmastotyöhön. HINKU-kunnissa on tehty tärkeää työtä, joka osoittaa ilmastonmuutoksen hillinnän mahdollisuuden ja järkevyyden. Kasvokkaiset kontaktit ja keskinäisriippuvuuden tunnistaminen avaavat ilmastotyön ovia ihmisille, joita ei yleensä pidetä ilmastoaktivisteina. Kuunneltavissa myös audioartikkelina.

 

Miten paikallinen ruoka määritellään esimerkiksi kuvassa olevien omenoiden kohdalla?Paikallista ruokaa paikkaan sitoutuneille

Miten paikallinen ruoka määritellään ja ketkä sitä ostavat? Mikä merkitys on paikallisella ruoantuotannolla? Kuunneltavissa myös audioartikkelina.

 

 

Paikallisen elintarviketuotannon tyyssija on maaseuduilla, kuten tässä sadonkorjuun aikaa kuvaavassa peltomaisemassa.

Paikallisia ruokajärjestelmiä kehitetään nyt vahvemman talouden ja turvallisuuden toivossa

Yhteiskunnallinen tilanne määrittää paikallisuuden merkitystä. Paikallisen elintarviketuotannon ja lähiruoan kehittämistyössä ovat korostuneet aluetalouden ja työllisyyden näkökulmat viimeisen 15 vuoden aikana. Nyt toimintaa on syytä tarkastella entistä enemmän myös yhteiskunnallisen vakauden ja kriisinkestävyyden näkökulmista. Kuunneltavissa myös audioartikkelina.

Globaalin matkailun kasvu lisää muun muassa Lapin koiravaljakkosafareja.

Globaalin matkailun kasvu haastaa paikallisuutta

Globaalin matkailun kasvu haastaa paikallisuutta ja matkailutalouden kestävyyttä. Nykyisen ilmastokriisin maailmassa kestävän matkailun kehittäminen vaatii uusia radikaaleja innovaatioita. Kuunneltavissa myös audioartikkelina.

2022: Soiden suojelu ja suopolitiikka

 

Risteyksessä on uusi suomalaisen ympäristökeskustelun kohtaamispaikka

Risteyksessä on Alue- ja ympäristötutkimuksen seuran ja Versus-verkkojulkaisun yhteistyössä toteuttama julkaisusarja. Ensimmäinen Risteyksessä-sarja käsittelee soita, soidensuojelua ja suopolitiikkaa.

Suoluonnon turvaaminen edellyttää ennallistamista ja suojelua

Soiden ennallistaminen on tärkeä työkalu luontohaittojen korjaamisessa ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa. Suomen Luontopaneelin Janne Kotiaho ja Ilona Laine kertovat paneelin heinäkuussa 2021 julkaisemasta raportista, joka tarkastelee soiden ennallistamisen suoluonto-, vesistö- ja ilmastovaikutuksia.

Suomalainen turvesuo on keskellä maailman muutosta

Suomessa turve on perinteisesti nähty kallisarvoisena lämmön, vaurauden ja hyvinvoinnin lähteenä, mutta nyt ilmastonmuutos luo painetta luopua nopeasti turpeen energiakäytöstä. Saavatko turvetuottajat heille luvatun oikeudenmukaisen siirtymän? Entä tuoko Ukrainan sota turve-energian sittenkin takaisin?

Suojeltujen soiden potentiaali luontohaittojen hyvittämisessä on hiipumassa?

Voidaanko suojeltujen soiden ennallistamisvelka rahoittaa ekologisen kompensaation keinoin? Ennallistamistoimien oikeudelliset velvoitteet vaikuttavat lisäisyyden arviointiin.

Turvekiista paljastaa demokratian puutteita

Turvetuotannon edustajat ovat vaikuttavassa asemassa turpeennostoa sääntelevässä ohjaus- ja päätöksentekojärjestelmässä. Sen sijaan turpeen nostamisen aiheuttamasta vesien pilaamisesta haittoja kokeneet kansalaisryhmät on pidetty visusti järjestelmän ulkopuolella.

Podcast: Turve, toimilupa, oikeudenmukaisuus – RISTEYKSESSÄ

Podcastissa keskustellaan Sakari Möttösen, Esa Konttisen ja Miikka Salon kanssa siitä, miksi turvetuotanto on aiheuttanut konflikteja ja miten kansalaiset ovat pyrkineet ja pystyneet vaikuttamaan turvetuotannon ympäristövaikutuksiin.

Podcast: Konflikti, kansalaistieto, tutkijuus – RISTEYKSESSÄ

Toisessa Risteyksessä-podcast-jaksossa Sakari Möttönen, Esa Konttinen ja Miikka Salo pohtivat tutkijan roolia ympäristökonfliktissa aiemman tutkimustyönsä pohjalta. Puntaroimme myös mitä tutkija voi oppia kansalaisilta ja miksi tutkimustietoa tulisi julkaista ymmärrettävästi.