Toimintatarmoa optimismin ja pessimismin tuolta puolen
Lukuaika: 4 min.Toimintatarmon voi säilyttää sulkematta silmiä huonoilta uutisilta, kirjoittaa BIOS-tutkija Ville Lähde.
YK:n ilmastoneuvottelujen ryhmäpoliittista rajanvetoa
Lukuaika: 12 min.YK:n ilmastoneuvotteluissa eri maiden solmimat ryhmät ajavat omia ratkaisujaan yhteisten tavoitteiden toteuttamiseksi. Kamppailukohteiksi nousevat vastuullisuuden osoittamisen mekanismit, taakanjakamisen oikeudenmukaisuuskysymykset ja ilmastopolitiikan omistajuus.
Paikallinen ilmastotoiminta kymmenen vuoden perspektiivistä
Lukuaika: 10 min.Paikallisyhteisöt ovat tärkeitä kestävyysmurroksen toimeenpanijoita ja suunnannäyttäjiä. Se on myös tapa ihmisille osallistua ilmastotyöhön. HINKU-kunnissa on tehty tärkeää työtä, joka osoittaa ilmastonmuutoksen hillinnän mahdollisuuden ja järkevyyden. Kasvokkaiset kontaktit ja keskinäisriippuvuuden tunnistaminen avaavat ilmastotyön ovia ihmisille, joita ei yleensä pidetä ilmastoaktivisteina.
Ympäristöarvojen ja paikallisen tiedon merkitys korostuu kriisitilanteissa
Lukuaika: 6 min.Lapin erämaiden hiljaisuus on tärkeää poronhoidolle, perinteisen tiedon säilymiselle sekä ihmisten hyvinvoinnille.
Perun Andien kansat tuntevat vuorten sääoikut – siksi ilmastoratkaisuissa tulisi kuunnella juuri heitä
Lukuaika: 4 min.Etelä-Amerikan Andeilla ilmastonmuutokset hankaloittavat maanviljelyelinkeinoa, mutta voivat merkitä myös kipeää kulttuurista menetystä. Läheinen suhde ympäröivään luontoon tekee paikallisista oman elinympäristönsä parhaita ilmastoasiantuntijoita.
Suomalainen turvesuo on keskellä maailman muutosta
Lukuaika: 8 min.Suomessa turve on perinteisesti nähty kallisarvoisena lämmön, vaurauden ja hyvinvoinnin lähteenä, mutta nyt ilmastonmuutos luo painetta luopua nopeasti turpeen energiakäytöstä. Saavatko turvetuottajat heille luvatun oikeudenmukaisen siirtymän? Entä tuoko Ukrainan sota turve-energian sittenkin takaisin?
Nuorten ilmastoahdistus ja sen käsittelyn tärkeys
Lukuaika: 5 min.Ilmastonmuutos on monimutkainen ongelma, joka nostaa pintaan niin toivottomuutta kuin taistelutahtoakin. Tuleva biologian ja maantieteen opettaja Janika Lappalainen reflektoi artikkelissaan, miten nuorten kokemaan ilmastoahdistukseen voitaisiin parhaiten vastata.
Planetaaristen rajojen kierteissä
Lukuaika: 4 min.Ihmiskunnalla on vain seitsemän vuotta aikaa laskea ja taivuttaa hiilidioksidipäästökäyrää, jottei maapallo syöksyisi ennalta-arvaamattomuuksien kuiluun. Viivi Värn kirjoittaa, että viheliäiden ympäristöongelmien ratkaisemiseen ajoissa vaaditaankin myös perusteellista asennemuutosta.
Suoluonnon turvaaminen edellyttää ennallistamista ja suojelua
Lukuaika: 9 min.Soiden ennallistaminen on tärkeä työkalu luontohaittojen korjaamisessa ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa. Suomen Luontopaneelin Janne Kotiaho ja Ilona Laine kertovat paneelin heinäkuussa 2021 julkaisemasta raportista, joka tarkastelee soiden ennallistamisen suoluonto-, vesistö- ja ilmastovaikutuksia.
Teollisuuden vähähiilitiekartat – mistä ne puhuvat ja miten?
Lukuaika: 4 min.Miten suurimpien teollisuuden sektorien – energia, metsä, kemia, teknologia – vähähiilitiekartat näkevät kestävyysmurroksen? BIOS:n tutkijat tarkastelevat kestävyysmurroksen tavoitteita Suomessa vuosina 2019–2020 toteutetuissa teollisuuden vähähiilitiekartoissa.