Näkökulmia kestävyysmurroksen sosiaaliseen eriarvoisuuteen
Lukuaika: 7 min.Millaiset ovat hyvän elämän edellytykset moninaisten asukkaiden Tampereella nyt ja tulevaisuudessa? Kestävyysmurroksen marginaalit -hankkeen kansalaistyöpajaan kokoonnuttiin visioimaan yhdessä.
Kemijärvellä kohti luonnon ja ihmisen yhteiselämistä
Lukuaika: 6 min.Luontoelinkeinoilla ja luontoon liittyvillä traditioilla on merkittävä rooli suomalaisten elämässä. Kalastus, metsästys ja marjanpoiminta ovat kuuluneet suomalaisten elämäntapoihin ja elinkeinoihin tuhansia vuosia. Ekologinen kriisi on kuitenkin asettanut yhteiskunnille valtavan muutostarpeen, jota kutsumme kestävyysmurrokseksi.
Asukkaat syrjäseutujen haasteita taklaamassa
Lukuaika: 6 min.Kestävyysmurroksen marginaalit -hankkeen kansalaistyöpajoissa ja asiantuntijaseminaareissa kestävyysmurrosta ja siihen liittyviä marginaalisuuksia lähestytään erilaisista teemoista erilaisia kansalaisnäkökulmia sekä asiantuntijatietoa yhteen keräten. Ensimmäisessä kansalaistyöpajassa pohdittiin globaaleja ja paikallisia maan- ja luonnonkäytön muutoksia ja näiden mahdollisia vaikutuksia Lieksassa elämisen tulevaisuuteen.
Paikallinen ilmastotoiminta kymmenen vuoden perspektiivistä
Lukuaika: 10 min.Paikallisyhteisöt ovat tärkeitä kestävyysmurroksen toimeenpanijoita ja suunnannäyttäjiä. Se on myös tapa ihmisille osallistua ilmastotyöhön. HINKU-kunnissa on tehty tärkeää työtä, joka osoittaa ilmastonmuutoksen hillinnän mahdollisuuden ja järkevyyden. Kasvokkaiset kontaktit ja keskinäisriippuvuuden tunnistaminen avaavat ilmastotyön ovia ihmisille, joita ei yleensä pidetä ilmastoaktivisteina.
Paikallisessa Risteyksessä
Lukuaika: 4 min.Risteyksessä-sarjan teemana on tänä vuonna paikallisuus. Seitsemän tutkijaa kirjoittavat mm. luonnonvarojen hyödyntämisestä, ruoantuotannosta ja -kulutuksesta, ilmastotoimijuudesta, kokemustiedosta ja matkailusta.
Ylisukupolvinen ympäristökansalaisuus yhteiskunnan selkärankana
Lukuaika: 5 min.Ympäristösivistyneet kansalaiset ovat kestävän yhteiskunnan selkäranka, joka ei kestä selkärangatonta ympäristöpolitiikkaa. Ikä, sosioekonominen asema, terveydentila, asuinpaikka, koulutus sekä ala, jolla työskentelee, vaikuttavat ihmisten mahdollisuuksiin toimia ilmastonmuutoksen ja luontokadon suhteen haluamillaan tavoilla.
Ympäristökansalaisella on oikeus ymmärtää, mitä ympäristö on
Lukuaika: 4 min.Toiminnallinen muutos on vihreän siirtymän edellytys: ellemme ala tehdä asioita eri tavalla, on muutosta kestävämmän yhteiskunnan suuntaan turha odottaa. On siis olennaista panostaa ympäristökasvatukseen, -koulutukseen ja -viestintään – kaikilla sektoreilla, kaikissa ikäluokissa, kaikkialla Suomessa.
Pitääkö ympäristökasvatuksen olla aina synkkää?
Lukuaika: 4 min.Lajikato, ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen lisäävät monien ympäristöahdistusta. Artikkelissa käsitellään toivon tunteen, osallisuuden ja omakohtaisen kokemuksen tärkeyttä ympäristökasvatuksessa.
Ovatko asumismieltymykset kohtuullistumassa?
Lukuaika: 9 min.Miten kestävä asuminen toteutuu tällä hetkellä Suomessa? Ovatko suomalaisten asumismieltymykset menossa kestävämpään suuntaan? Tutkijaryhmä selvittää suomalaisten asumismieltymysten muutoksia.
Konflikti, kansalaistieto, tutkijuus – RISTEYKSESSÄ
Lukuaika: 2 min.Toisessa Risteyksessä-podcast-jaksossa Sakari Möttönen, Esa Konttinen ja Miikka Salo pohtivat tutkijan roolia ympäristökonfliktissa aiemman tutkimustyönsä pohjalta. Puntaroimme myös mitä tutkija voi oppia kansalaisilta ja miksi tutkimustietoa tulisi julkaista ymmärrettävästi.