Kestävyysmurroksen marginaalit -teemajulkaisusarja
Lukuaika: 2 min. Kestävyysmurroksen marginaalit -hankkeessa rakennetaan tieteidenvälistä yhteyttä ja ymmärrystä kestävyyden sosiaalisen, kulttuurisen ja ekologisen ulottuvuuden välille erityisesti yhteiskunnan marginaaleissa, missä edellytykset kestävyysmurroksen toteuttamiselle voivat olla heikot, mutta tarve hallitulle murrokselle on suuri.
Kemijärvellä kohti luonnon ja ihmisen yhteiselämistä
Lukuaika: 6 min. Luontoelinkeinoilla ja luontoon liittyvillä traditioilla on merkittävä rooli suomalaisten elämässä. Kalastus, metsästys ja marjanpoiminta ovat kuuluneet suomalaisten elämäntapoihin ja elinkeinoihin tuhansia vuosia. Ekologinen kriisi on kuitenkin asettanut yhteiskunnille valtavan muutostarpeen, jota kutsumme kestävyysmurrokseksi.
Videotallenne: Alue ja Ympäristö -lehden Tutkimusmaistiaiset
Lukuaika: < 1 min. Alue ja Ympäristö -lehti järjesti tammikuussa uusimman teemanumeronsa julkistajaiset eli Tutkimusmaistiaiset. Videotallenteelta pääset kuulemaan kolme alustusta lehden tutkimusartikkeleista.
Voiko Natura-suojelun romuttaa reilusti? Oikeudenmukaisuuden ulottuvuuksia maankäytön ristipaineissa
Lukuaika: 10 min. Ilmastonmuutoksen, luontokadon ja luonnonvarojen ylikulutuksen keskellä kestävyysmurros on globaali välttämättömyys, jolla pyritään sopeuttamaan luonnonvarojen käyttö maapallon kantokykyyn. Kestävyysmurros ei kuitenkaan ole kaikille iloinen asia, sillä murroksen vaikutukset eivät jakaudu tasaisesti eri toimijoiden ja alueiden välillä.
Asukkaat syrjäseutujen haasteita taklaamassa
Lukuaika: 6 min. Kestävyysmurroksen marginaalit -hankkeen kansalaistyöpajoissa ja asiantuntijaseminaareissa kestävyysmurrosta ja siihen liittyviä marginaalisuuksia lähestytään erilaisista teemoista erilaisia kansalaisnäkökulmia sekä asiantuntijatietoa yhteen keräten. Ensimmäisessä kansalaistyöpajassa pohdittiin globaaleja ja paikallisia maan- ja luonnonkäytön muutoksia ja näiden mahdollisia vaikutuksia Lieksassa elämisen tulevaisuuteen.
Planetaaristen rajojen kierteissä
Lukuaika: 4 min. Ihmiskunnalla on vain seitsemän vuotta aikaa laskea ja taivuttaa hiilidioksidipäästökäyrää, jottei maapallo syöksyisi ennalta-arvaamattomuuksien kuiluun. Viivi Värn kirjoittaa, että viheliäiden ympäristöongelmien ratkaisemiseen ajoissa vaaditaankin myös perusteellista asennemuutosta.
Voiko maaseudun supistuminen edistää hyvinvoinnin kasvua?
Lukuaika: 9 min. Väitöskirjatutkija Sunna Kovanen Leipzigin yliopistosta tutkii ekososiaalista elinkeinotoimintaa. Kestävä elinkeinotoiminta voi hänen mukaansa kääntää maaseudun vahvuudeksi sen, mikä perinteisessä aluekehityksessä on nähty vain ongelmana. Kovasen tekstiä kommentoivat tutkija Eeva Houtbeckers Aalto-yliopistosta ja MMM:n erityisasiantuntija Sami Tantarimäki.
Teollisuuden vähähiilitiekartat – mistä ne puhuvat ja miten?
Lukuaika: 4 min. Miten suurimpien teollisuuden sektorien – energia, metsä, kemia, teknologia – vähähiilitiekartat näkevät kestävyysmurroksen? BIOS:n tutkijat tarkastelevat kestävyysmurroksen tavoitteita Suomessa vuosina 2019–2020 toteutetuissa teollisuuden vähähiilitiekartoissa.
Tutkimus kestävyyssiirtymässä: Minkälaista tietoa pitäisi tuottaa?
Lukuaika: 4 min. Yksinkertaistetut numerot monimutkaisista tausta-aineistoista voivat lisätä arviointien epäselvyyttä.