Paikallisia ruokajärjestelmiä kehitetään nyt vahvemman talouden ja turvallisuuden toivossa
Lukuaika: 10 min. Yhteiskunnallinen tilanne määrittää paikallisuuden merkitystä. Paikallisen elintarviketuotannon ja lähiruoan kehittämistyössä ovat korostuneet aluetalouden ja työllisyyden näkökulmat viimeisen 15 vuoden aikana. Nyt toimintaa on syytä tarkastella entistä enemmän myös yhteiskunnallisen vakauden ja kriisinkestävyyden näkökulmista.
Paikallista ruokaa paikkaan sitoutuneille
Lukuaika: 10 min. Miten paikallinen ruoka määritellään ja ketkä sitä ostavat? Mikä merkitys on paikallisella ruoantuotannolla?
Ruoantuotanto, paikallisuus ja turva – RISTEYKSESSÄ
Lukuaika: 2 min. Millainen merkitys lähiruoalla oli 15 vuotta sitten, onko sen merkitys muuttunut? Onko Ukrainan sota vaikuttanut lähiruoan merkitykseen? Miten paikallinen ruoka määritellään ja miten paljon paikallinen ruoka voi olla riippuvaista ei-paikallisista, jopa globaaleista tuotantopanoksista? Onko sillä merkitystä, miten paikallista ruoantuotanto todellisuudessa on?
Paikallisessa Risteyksessä
Lukuaika: 4 min. Risteyksessä-sarjan teemana on tänä vuonna paikallisuus. Seitsemän tutkijaa kirjoittavat mm. luonnonvarojen hyödyntämisestä, ruoantuotannosta ja -kulutuksesta, ilmastotoimijuudesta, kokemustiedosta ja matkailusta.
Silakan lisääminen ruokapöytään auttaa Itämerta
Lukuaika: 4 min. Silakkaa pidetään nykyään lähinnä rehu- ja vientikalana. Voisiko silakka tulevaisuudessa korvata lihan ja tuontikalan lautasella ja näin olla hyödyksi Itämerelle?