Missä on kaupunkiviljelyn koti?
Lukuaika: 8 min. Kaupunkiviljely kytkeytyy ruokaturvaan, sosiaaliseen hyvinvointiin ja vehreään kaupunkiympäristöön. Krista Willman, Jonna Niiniaho ja Elina Pulliainen keskustelevat viljelyn mahdollistamisesta kaupungeissa.
Paikallisia ruokajärjestelmiä kehitetään nyt vahvemman talouden ja turvallisuuden toivossa
Lukuaika: 10 min. Yhteiskunnallinen tilanne määrittää paikallisuuden merkitystä. Paikallisen elintarviketuotannon ja lähiruoan kehittämistyössä ovat korostuneet aluetalouden ja työllisyyden näkökulmat viimeisen 15 vuoden aikana. Nyt toimintaa on syytä tarkastella entistä enemmän myös yhteiskunnallisen vakauden ja kriisinkestävyyden näkökulmista.
Ruoantuotanto, paikallisuus ja turva – RISTEYKSESSÄ
Lukuaika: 2 min. Millainen merkitys lähiruoalla oli 15 vuotta sitten, onko sen merkitys muuttunut? Onko Ukrainan sota vaikuttanut lähiruoan merkitykseen? Miten paikallinen ruoka määritellään ja miten paljon paikallinen ruoka voi olla riippuvaista ei-paikallisista, jopa globaaleista tuotantopanoksista? Onko sillä merkitystä, miten paikallista ruoantuotanto todellisuudessa on?
Ihmiset eivät tunne ruoan ympäristövaikutuksia
Lukuaika: 6 min. Kuluttajan näkemykset oman ruokavalionsa ympäristövaikutuksista ovat usein virheellisiä – vaikka tutkimukset osoittavat, että lihansyönnin lopettaminen on tehokkain keino vähentää yksilön kasvihuonekaasupäästöjä, siihen ei aina tartuta. Mikä siis avuksi?
Hävikki-innovaatioilla kohti kestävää tulevaisuutta
Lukuaika: 5 min. Millainen on tulevaisuus ilman ruokahävikkiä? Mirkka Forssell pohtii ruokahävikin vähentämisen haasteita ja mahdollisuuksia uusien ruokainnovaatioiden kautta.
Omavaraisuus osana kestävämpien elämäntapojen tavoittelua
Lukuaika: 4 min. Omavaraisuus nousee koronapandemian aikana entistä enemmän pinnalle.
Maatalouden kestävyyssiirtymä tarvitsee näkökulmia materiaalivirtoihin ja ei-inhimillisiin toimijoihin
Lukuaika: 9 min. Miten kasvialkutuotannon monimutkaisesti kytkeytyneitä materiaalivirtojen toimijoita hallitaan ruokaturvan kannalta? Tommi Sorsa pohtii tätä tekstissään uusmaterialistisesta näkökulmasta yhdistäen materiaalivirrat Euroopan Unionin maatalouspolitiikan uudistuviin tavoitteisiin.
Versus-podcast: Mistä ruoka pöytään ja energia piuhaan? Politiikkadialogi 2020
Lukuaika: < 1 min. Kevään 2020 YHYS Politiikkadialogissa haettiin tapoja tuottaa ruokaa ja energiaa kestävästi pitkälle tulevaisuuteen niin, että samalla varaudumme paremmin aikamme uhkiin: pandemioihin, ilmastonmuutokseen ja turvallisuusuhkiin.
Maaseudulla on voitava elää, jotta kaupungeissa voidaan elää
Lukuaika: 4 min. Maaseutu on ekologisen jälleenrakennuksen aikakaudella muutosten edessä, mutta ilmastonmuutosta hillitsevät toimet on tehtävä vaarantamatta ruoantuotantoa. Armi Purhonen avaa keskustelua maaseudun elinvoimasta ja ruokaturvasta.
Särki – roskakalasta ympäristöilmiöksi
Lukuaika: 5 min. Särjestä on tullut ilmiö julkisessa keskustelussa ja uusvanha trendi suomalaisella lautasella – yhteiskuntatieteiden opiskelija Niko Nesterinen kertoo, miksi.