Konflikti, kansalaistieto, tutkijuus – RISTEYKSESSÄ
Lukuaika: 2 min. Toisessa Risteyksessä-podcast-jaksossa Sakari Möttönen, Esa Konttinen ja Miikka Salo pohtivat tutkijan roolia ympäristökonfliktissa aiemman tutkimustyönsä pohjalta. Puntaroimme myös mitä tutkija voi oppia kansalaisilta ja miksi tutkimustietoa tulisi julkaista ymmärrettävästi.
Turve, toimilupa, oikeudenmukaisuus – RISTEYKSESSÄ
Lukuaika: 2 min. Podcastissa keskustellaan Sakari Möttösen, Esa Konttisen ja Miikka Salon kanssa siitä, miksi turvetuotanto on aiheuttanut konflikteja ja miten kansalaiset ovat pyrkineet ja pystyneet vaikuttamaan turvetuotannon ympäristövaikutuksiin.
Turvekiista paljastaa demokratian puutteita
Lukuaika: 11 min. Turvetuotannon edustajat ovat vaikuttavassa asemassa turpeennostoa sääntelevässä ohjaus- ja päätöksentekojärjestelmässä. Sen sijaan turpeen nostamisen aiheuttamasta vesien pilaamisesta haittoja kokeneet kansalaisryhmät on pidetty visusti järjestelmän ulkopuolella.
Suomalainen turvesuo on keskellä maailman muutosta
Lukuaika: 8 min. Suomessa turve on perinteisesti nähty kallisarvoisena lämmön, vaurauden ja hyvinvoinnin lähteenä, mutta nyt ilmastonmuutos luo painetta luopua nopeasti turpeen energiakäytöstä. Saavatko turvetuottajat heille luvatun oikeudenmukaisen siirtymän? Entä tuoko Ukrainan sota turve-energian sittenkin takaisin?
Kansalaiskyselyllä saadaan selville, mistä turpeennoston paikalliset kipupisteet rakentuvat
Lukuaika: 10 min. Turpeennoston päästöt ovat ongelma Saarijärven reitin alueen asukkaille ja kiistoja on kehittynyt myös muilla alueilla, joilla turvetta tuotetaan runsaasti. Kansalaisten kokemusperäistä tietoa ei vielä huomioida tarpeeksi vesien tilaan vaikuttavassa päätöksenteossa.