Ylisukupolvinen ympäristökansalaisuus yhteiskunnan selkärankana
Lukuaika: 5 min. Ympäristösivistyneet kansalaiset ovat kestävän yhteiskunnan selkäranka, joka ei kestä selkärangatonta ympäristöpolitiikkaa. Ikä, sosioekonominen asema, terveydentila, asuinpaikka, koulutus sekä ala, jolla työskentelee, vaikuttavat ihmisten mahdollisuuksiin toimia ilmastonmuutoksen ja luontokadon suhteen haluamillaan tavoilla.
Ympäristökansalaisella on oikeus ymmärtää, mitä ympäristö on
Lukuaika: 4 min. Toiminnallinen muutos on vihreän siirtymän edellytys: ellemme ala tehdä asioita eri tavalla, on muutosta kestävämmän yhteiskunnan suuntaan turha odottaa. On siis olennaista panostaa ympäristökasvatukseen, -koulutukseen ja -viestintään – kaikilla sektoreilla, kaikissa ikäluokissa, kaikkialla Suomessa.
Pitääkö ympäristökasvatuksen olla aina synkkää?
Lukuaika: 4 min. Lajikato, ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen lisäävät monien ympäristöahdistusta. Artikkelissa käsitellään toivon tunteen, osallisuuden ja omakohtaisen kokemuksen tärkeyttä ympäristökasvatuksessa.
Ympäristöongelmien moninaisuuden huomioiminen apuna ongelmien ratkaisussa
Lukuaika: 7 min. Suomalaiset ajattelevat ympäristöongelmia paljon, mutta niiden välisiä yhteyksiä ja moninaisuutta ei aina osata huomioida. Mihin ympäristönsuojelussa ja -keskustelussa tulisi keskittyä?
Ympäristökansalaisuus
Lukuaika: 1 min. Teemassa tutustutaan ympäristökansalaisuuden käsitteeseen. Kenen politiikkaa ympäristökansalaisuus on, ja voisiko siitä olla aineksia ilmastokriisin ratkaisuun?
Ympäristökansalaisuudesta aineksia ilmastokriisin ratkaisuun?
Lukuaika: 10 min. Tekstissä avataan ympäristökansalaisuuden käsitteen käyttöä tutkimuskirjallisuudessa ja pohditaan, millaisia mahdollisuuksia ympäristökansalaisuus tarjoaa ilmastonmuutoksen käsittelyyn.
Kenen politiikkaa ympäristökansalaisuus on?
Lukuaika: 7 min. Mitä ympäristökansalaisuus tarkoittaa? Käsitettä tarkastellaan kolmen kysymyksen kautta.