Suoluonnon turvaaminen edellyttää ennallistamista ja suojelua
Lukuaika: 9 min.Soiden ennallistaminen on tärkeä työkalu luontohaittojen korjaamisessa ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa. Suomen Luontopaneelin Janne Kotiaho ja Ilona Laine kertovat paneelin heinäkuussa 2021 julkaisemasta raportista, joka tarkastelee soiden ennallistamisen suoluonto-, vesistö- ja ilmastovaikutuksia.
Huomaamaton luonnonsuojelu lisää luonnonsuojelun hyväksyttävyyttä
Lukuaika: 4 min.Luonnon suojeleminen ja kestävämpään elämäntapaan siirtyminen voi tuntua kansalaisista arjen kiireessä epätoivotulta vastuuttamiselta, kirjoittaa ympäristöpolitiikan opiskelija Milla Ojala ja pohtii voisiko huomaamaton luonnonsuojelu olla ratkaisu ongelmaan.
Luontaisten häiriöiden jäljillä – ekologisempia metsänhoitomalleja
Lukuaika: 5 min.Avohakkuisiin perustuva metsätalous, on yksipuolistanut metsiemme monimuotoisuutta tuntuvasti. Luontaisia häiriöitä jäljitteleviä metsänhoitomalleja on ehdotettu ratkaisuksi kestävään metsänhoitoon.
Resurssien puute heikentää Tattarisuon pienteollisuusalueen ympäristövalvontaa
Lukuaika: 5 min.Tattarisuon pienteollisuusalueen värikäs historia näkyy edelleen alueen toimintatavoissa. Ympäristöpolitiikan väitöskirjatutkija Taisia Gluchskoff ehdottaa alueen ympäristöongelmien ja piilorikollisuuden kitkemiseksi viranomaisyhteistyötä, alueen toimijoiden kanssa verkostoitumista sekä valvonnan resurssien lisäämistä.
Kohti kansainvälistä geodiversiteetin päivää
Lukuaika: 6 min.Geodiversiteetti – elottoman luonnon monimuotoisuus – on elonkirjon ja elinympäristöjen perusta. Tutkijat Maija Toivanen ja Helena Tukiainen avaavat Promoting Geodiversity -työpajan esittelemiä keinoja, joilla kansainvälistä geodiversiteetin päivää voitaisiin hyödyntää paitsi tietoisuuden lisäämiseksi, myös julkisen ja poliittisen sitoutumisen edistämiseksi.
Ruotsin metsätalouden malli
Lukuaika: 10 min.Millainen on ruotsalaisen metsätalouden malli ja mitkä sen todelliset ympäristövaikutukset ovat? Erkki Lähde ja Tere Vadén peilaavat ”More of Everything” -asiantuntijadokumentin näkökulmia myös suomalaiseen metsätalouteen.
Puutiainen – luonnon pieni ja sitkeä selviytyjä
Lukuaika: 6 min.Puutiaiset eli punkit nousevat mediassa usein esille levittämiensä tautien vuoksi. Väitöskirjatutkija Niko Tanski avaa puutiaisten elinolosuhteisiin ja esiintyvyyteen vaikuttavia tekijöitä.
Kulutuskulttuurista kohtuuteen – matkalla kohti parempaa elämää
Lukuaika: 4 min.Elämme ihmiskunnan historian yltäkylläisintä ajanjaksoa, mutta hyvinvointimme on rakennettu fossiilitalouden keinoin, ympäristömme kustannuksella. Tekstissään maantieteen ja ympäristöpolitiikan opiskelija Roosa Pajari peräänkuuluttaa siirtymistä kohtuukulutukseen.
Askelia lajienvälisyyteen ja hiljaiseen suojeluun
Lukuaika: 5 min.Luonnonmaantieteilijä ja taiteilija Eira Ainalinpää ehdottaa yhdeksi ympäristönsuojelun lähestymiskulmaksi hiljaisen suojelun käsitettä. Halu ymmärtää tai suojella toisen lajin etuja syntyy pitkäaikaisessa vuorovaikutuksessa toisen lajin kanssa.
Seeing the Anthropocene
Lukuaika: 5 min.Master’s student of Environmental Change and Global Sustainability discusses different perspectives on Anthropocene in his review of the documentary ”Anthropocene: The Human Epoch”.