Ekologinen kompensaatio ja suojeluhyvityksen vaikeus
Lukuaika: 11 min. Ekologisessa kompensaatiossa hyvityksiä voidaan tuottaa aktiivisen ennallistamisen ja hoidon lisäksi alueen pysyvällä suojelulla. Kriteerit suojeluhyvityksen käytölle ovat kuitenkin liian tiukat. Tämä vaikeuttaa kompensaatiomarkkinoiden syntyä ja tekee erityisesti arvokkaiden metsien käytön hyvitysalueina lähes mahdottomaksi, kirjoittaa Minna Pappila kollegoineen.
Ylisukupolvinen ympäristökansalaisuus yhteiskunnan selkärankana
Lukuaika: 5 min. Ympäristösivistyneet kansalaiset ovat kestävän yhteiskunnan selkäranka, joka ei kestä selkärangatonta ympäristöpolitiikkaa. Ikä, sosioekonominen asema, terveydentila, asuinpaikka, koulutus sekä ala, jolla työskentelee, vaikuttavat ihmisten mahdollisuuksiin toimia ilmastonmuutoksen ja luontokadon suhteen haluamillaan tavoilla.
Konflikti, kansalaistieto, tutkijuus – RISTEYKSESSÄ
Lukuaika: 2 min. Toisessa Risteyksessä-podcast-jaksossa Sakari Möttönen, Esa Konttinen ja Miikka Salo pohtivat tutkijan roolia ympäristökonfliktissa aiemman tutkimustyönsä pohjalta. Puntaroimme myös mitä tutkija voi oppia kansalaisilta ja miksi tutkimustietoa tulisi julkaista ymmärrettävästi.
Turve, toimilupa, oikeudenmukaisuus – RISTEYKSESSÄ
Lukuaika: 2 min. Podcastissa keskustellaan Sakari Möttösen, Esa Konttisen ja Miikka Salon kanssa siitä, miksi turvetuotanto on aiheuttanut konflikteja ja miten kansalaiset ovat pyrkineet ja pystyneet vaikuttamaan turvetuotannon ympäristövaikutuksiin.
Suojeltujen soiden potentiaali luontohaittojen hyvittämisessä on hiipumassa?
Lukuaika: 7 min. Voidaanko suojeltujen soiden ennallistamisvelka rahoittaa ekologisen kompensaation keinoin? Ennallistamistoimien oikeudelliset velvoitteet vaikuttavat lisäisyyden arviointiin.
Suomalainen turvesuo on keskellä maailman muutosta
Lukuaika: 8 min. Suomessa turve on perinteisesti nähty kallisarvoisena lämmön, vaurauden ja hyvinvoinnin lähteenä, mutta nyt ilmastonmuutos luo painetta luopua nopeasti turpeen energiakäytöstä. Saavatko turvetuottajat heille luvatun oikeudenmukaisen siirtymän? Entä tuoko Ukrainan sota turve-energian sittenkin takaisin?
Versus-podcast: Living in a Waste Society
Lukuaika: 4 min. The roundtable discussion with Teemu Loikkanen, Taru Lehtokunnas and Tanja Riekkinen comments on the multiple political realities of waste and the relationship of circular economy, recycling, consumption and wasting.
Syitä susivihan taustalla
Lukuaika: 5 min. On viime kädessä asenteista kiinni, mahtuvatko susi ja ihminen samoille elinalueille, kirjoittaa kulttuuriantropologian opiskelija Emilia Sillanpää ja pohtii susivihan syitä tekstissään.
Susiviha suomalaisissa
Lukuaika: 4 min. Historian opiskelija Joosua Lahti tarkastelee susivihaa ja siihen liittyviä piirteitä muun muassa uutisten ja nettikirjoittelun pohjalta. Hänen mukaansa oikea susien pelko on todennäköisesti vähäisempää kuin todellisuudessa annetaan ymmärtää.
Huomaamaton luonnonsuojelu lisää luonnonsuojelun hyväksyttävyyttä
Lukuaika: 4 min. Luonnon suojeleminen ja kestävämpään elämäntapaan siirtyminen voi tuntua kansalaisista arjen kiireessä epätoivotulta vastuuttamiselta, kirjoittaa ympäristöpolitiikan opiskelija Milla Ojala ja pohtii voisiko huomaamaton luonnonsuojelu olla ratkaisu ongelmaan.