Audio

Luminen maisema, jossa tykkylumiset puut, hiihtolatu ja aurinko horisontissa
Audio Audioartikkeli Kriittinen tila

Asukkaat syrjäseutujen haasteita taklaamassa

Lukuaika: 6 min.Kestävyysmurroksen marginaalit -hankkeen kansalaistyöpajoissa ja asiantuntijaseminaareissa kestävyysmurrosta ja siihen liittyviä marginaalisuuksia lähestytään erilaisista teemoista erilaisia kansalaisnäkökulmia sekä asiantuntijatietoa yhteen keräten. Ensimmäisessä kansalaistyöpajassa pohdittiin globaaleja ja paikallisia maan- ja luonnonkäytön muutoksia ja näiden mahdollisia vaikutuksia Lieksassa elämisen tulevaisuuteen.

Paikallisen elintarviketuotannon tyyssija on maaseuduilla, kuten tässä sadonkorjuun aikaa kuvaavassa peltomaisemassa.
Audio Audioartikkeli Tiededebatti

Paikallisia ruokajärjestelmiä kehitetään nyt vahvemman talouden ja turvallisuuden toivossa

Lukuaika: 10 min.Yhteiskunnallinen tilanne määrittää paikallisuuden merkitystä. Paikallisen elintarviketuotannon ja lähiruoan kehittämistyössä ovat korostuneet aluetalouden ja työllisyyden näkökulmat viimeisen 15 vuoden aikana. Nyt toimintaa on syytä tarkastella entistä enemmän myös yhteiskunnallisen vakauden ja kriisinkestävyyden näkökulmista.

Paikallisyhteisöt ovat edistäneet aurinkopaneelien käyttöä. Kuvassa omakotitalo, jonka katolla on aurinkokeräimiä.
Audio Audioartikkeli Tiededebatti

Paikallinen ilmastotoiminta kymmenen vuoden perspektiivistä

Lukuaika: 10 min.Paikallisyhteisöt ovat tärkeitä kestävyysmurroksen toimeenpanijoita ja suunnannäyttäjiä. Se on myös tapa ihmisille osallistua ilmastotyöhön. HINKU-kunnissa on tehty tärkeää työtä, joka osoittaa ilmastonmuutoksen hillinnän mahdollisuuden ja järkevyyden. Kasvokkaiset kontaktit ja keskinäisriippuvuuden tunnistaminen avaavat ilmastotyön ovia ihmisille, joita ei yleensä pidetä ilmastoaktivisteina.

Lähiruoka tuotetaan paikallisesti, kuten tämän kuvan maaseutumaisemassa näkyvillä viljapelloilla.
Audio Podcast

Ruoantuotanto, paikallisuus ja turva – RISTEYKSESSÄ

Lukuaika: 2 min.Millainen merkitys lähiruoalla oli 15 vuotta sitten, onko sen merkitys muuttunut? Onko Ukrainan sota vaikuttanut lähiruoan merkitykseen? Miten paikallinen ruoka määritellään ja miten paljon paikallinen ruoka voi olla riippuvaista ei-paikallisista, jopa globaaleista tuotantopanoksista? Onko sillä merkitystä, miten paikallista ruoantuotanto todellisuudessa on?