Luonnon monimuotoisuuden köyhtymisestä ja toimenpiteistä sen estämiseen keskustelevat Jari Niemelä ja Laura Höijer.
Audio Kriittinen tila Podcast

Luontopaneelin raportti kehottaa toimintaan – Versus-podcastin vieraina Jari Niemelä & Laura Höijer

Lukuaika: < 1 min.

Miltä näyttäisi suomalainen yhteiskunta, joka ei osallistu luonnon monimuotoisuuden köyhdyttämiseen?
Mitä opittavaa biodiversiteetin merkitystä korostavalla työllä on muovikeskustelun nousemisesta koko kansan tietoisuuteen? Muun muassa näitä kysymyksiä pohtivat Versus-podcastissa Helsingin yliopiston rehtori ja Suomen luontopaneelin puheenjohtaja Jari Niemelä ja tutkimusjohtajana ympäristöministeriössä toimiva Laura Höijer.

Höijer ja Niemelä peräänkuuluttavat luonnon monimuotoisuuteen keskittyvältä työltä konkretiaa. Niemelän mukaan erityisesti Suomen kaltaiset länsimaiset yhteiskunnat täytyy puristaa takaisin yhden maapallon kokoisiksi. Höijer toteaa tilanteen olevan hälyttävä, mutta korostaa, että nyt pitää lannistumisen sijaan ryhtyä yhdessä toimintaan.

Kansainvälinen IPBES-paneeli (Intergovernmental Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) tuottaa päätöksenteon tueksi tieteelliseen sekä paikallisten ja alkuperäisasukkaiden kokemusperäiseen tietoon perustuvia laajoja arviointiraportteja luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemipalvelujen tilasta. Paneelin tavoitteena on vahvistaa tieteen ja poliittisen päätöksenteon välistä vuorovaikutusta luonnon ja ihmisen hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Ympäristöministeriön asettama, monitieteinen Luontopaneeli (kansallinen IPBES-paneeli) aloitti toimintansa toukokuussa 2015. Luontopaneeli toteuttaa osaltaan kansainvälisen IPBES-paneelin tavoitteita kotimaassa. Paneelin puheenjohtaja on Helsingin yliopiston rehtorina toimiva Jari Niemelä.

Katso Ympäristötiedon foorumin tekemä tallenne IPBES-raporttien julkaisutilaisuudesta täältä.

Kesto on noin 19 minuuttia

Podcastin on toimittanut Versuksen kehityskoordinaattori Anna Pulkka.