Segregaatio on yleistä kaupungeissa.
Audio Kriittinen tila Podcast

Versus-podcast: Globaalina megatrendinä tunnettu segregaatio on ongelma myös Helsingissä

Lukuaika: < 1 min.

Segregaatiolla tarkoitetaan kääntöpuolta isojen kaupunkien moninaistumisesta, se voi ilmentyä esimerkiksi hyvinvoinnin erojen kasvulla alueiden välillä ja huono-osaisuuden sekä ylisukupolvisen köyhyyden keskittymisellä yksittäisille alueille. Alueiden eriytyminen eli segregaatio on tällä hetkellä kaupunkien kasvun ohella yksi isoista globaaleista megatrendeistä.

Helsingin yliopistolla kaupunkimaantieteen apulaisprofessorina toimivan Venla Berneliuksen mukaan yksi keskeinen nykypäivän tutkimushavainto liittyy siihen, miten segregaatio vaikuttaa lapsiin ja nuoriin. ”Jos meillä koululainen nyt hyppää pyörän selkään Helsingissä ja lähtee ajamaan asuinalueelta toiselle, niin hän itseasiassa sosiaalisesti tekee matkan Suomen päästä päähän. Meillä on koulujen ja oppimisalueiden sosiaaliset erot suurempia kuin kuntien väliset erot.” ”Olemme Suomessa tottuneet ajattelemaan, että meillä on sellaisia isoja kansallisia periferioita jossain Itä- ja Pohjois-Suomessa, jotka ovat syrjässä ja jossa elämän mahdollisuudet ovat heikompia, mutta itseasiassa kun katsomme karttaa, niin meillä on kaupunkien sisälle alkanut syntyä sellaisia paikkoja, joista pyöräilymatka on lyhyt mutta sosiaalinen matka on pitkä.”

Tärkeästä aiheesta ovat keskustelemassa hyvinvointia tutkinut THL:n tutkimuspäällikkö Maria Vaalavuo ja Versuksen toimituskuntaan kuuluva sekä Helsingin yliopistolla kaupunkimaantieteen apulaisprofessorina toimiva Venla Bernelius. THL on hiljattain julkaissut raportin kaupunkien sosiaalisesta kestävyydestä.

Segregaatio on puheenaiheena metsässä seisovilla Maria Vaalavuolla ja Venla Berneliuksella.
Maria Vaalavuo ja Venla Bernelius

Jakson kesto on noin 38 minuuttia

Podcast on äänitetty ympäristöministeriössä järjestetyn Dynamics of Urban Segregation -seminaarin yhteydessä.

Podcastin on äänittänyt ja editoinut Versuksen kehityskoordinaattori Anna Pulkka ja podcastin jinglen on säveltänyt Samuli Arrela.