Audio

Turve, toimilupa, oikeudenmukaisuus – RISTEYKSESSÄ

Lukuaika: 2 min.

Sakari Möttönen, Esa Konttinen ja Miikka Salo kirjoittivat Versukseen Risteyksessä-Tiededebatin Turvekiista paljastaa demokratian puutteita. Tässä podcast-jaksossa keskustellaan Sakarin, Esan ja Miikan kanssa tarkemmin siitä, mistä heidän tutkimassaan Saarijärven reitin turvekiistassa on kyse, miten kiista on syntynyt ja ketä osapuolia siihen kuuluu. Kysymme tutkijoilta myös, mitä tarkoittaa sosiaalinen toimilupa, ympäristöoikeudenmukaisuus ja rakenteellinen välinpitämättömyys tällaisessa ympäristökonfliktissa.

Podcastin keskustelussa sivutaan myös Hanna Lempisen Risteyksessä-Tiededebatin Suomalainen turvesuo on keskellä maailman muutosta sekä Linda Mustajärven, Janne Kotiahon ja Leila Suvantolan Risteyksessä-Tiededebatin Suojeltujen soiden potentiaali luontohaittojen hyvittämisessä on hiipumassa? aiheita.

Tutkijoiden Risteyksessä-artikkeli Kansalaiset ympäristöhallinnan osapuolena – Keski-Suomen turvekiista esimerkkinä julkaistiin ensin Alue & Ympäristö -lehdessä ja myöhemmin yleistajuisempana Tiededebatti-versiona Versuksessa. Tiededebatissa on myös Kari-Matti Vuoren kommentaari Soiden ja metsien käytön demokratiavaje aiheuttaa luontohaittoja.

Podcastin toisessa jaksossa Konflikti, kansalaistieto, tutkijuus – RISTEYKSESSÄ keskustellaan Sakarin, Esan ja Miikan kanssa heidän kokemuksistaan oman tutkimusprojektinsa äärelle palaamisesta Risteyksessä-sarjan myötä. Lisäksi puhutaan tutkijoiden asemasta siltana erilaisten toimijoiden risteyksessä sekä tutkitun tiedon saavutettavuudesta ja merkityksesä yhteiskunnallisessa dialogissa.

Jakson kesto 46:53 minuuttia

Podcast Spotifyssa: Turve, toimilupa, oikeudenmukaisuus – RISTEYKSESSÄ

Otsikkokuva: Maksim Shutov/Unsplash


Kuvassa Sakari Möttönen. Silmälasit, harmaat pulisongit ja lyhyt parta.

Sakari Möttönen (HTT, dosentti, sosiaalineuvos) on tehnyt työuransa kunnallisissa johtamis- kehittämis- ja hallintotehtävissä.  Hän on toiminut mm. Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveysjohtajana ja kehitysjohtajana.  Möttönen on osallistunut valtakunnallisten ja paikallisten järjestöjen hallintoelimiin. Hänen tutkimus- ja julkaisutyönsä on kohdistunut kuntien tuloksellisuuteen ja strategioihin, kansalaisyhteiskunnan toimivuuteen sekä järjestötoimintaan.    

  

Kuvassa Miikka Salo. Lyhyet hiukset, huppari.

Miikka Salo (YTT) toimii yliopistonlehtorina Jyväskylän yliopiston Wisdom-tutkijayhteisön Polku 2.0 -hankkeessa, jossa kehitetään kestävyysopetusta jatkuvan oppimisen tarpeisiin. Salon keskeisiä tutkimuskohteita ovat energiapolitiikka, kansalaisyhteiskunta ja planetaarinen hyvinvointi.

Kuvassa Esa Konttinen. Valkoiset hiukset ja parta, silmälasit. Kuva otettu ulkona.

Esa Konttinen (YTT, dosentti) on tehnyt työuransa Jyväskylän yliopiston sosiologian yksikössä opetus- ja tutkimustehtävissä. Hän hoiti yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksessa kansalaisyhteiskunnan tutkimuksen määräaikaista professuuria vuosina 2007–2013. Konttisen keskeisiä tutkimusaloja ovat professioiden sosiologia ja ympäristökonfliktien ja -liikkeiden tutkimus. Näiltä alueilta hän on julkaissut artikkeleita ja teoksia, joita on käytetty myös oppimateriaaleina useissa yliopistoissa.


Tämä Versus-podcast on toimitettu Suomen tiedekustantajien liiton tuella. Podcastin ovat tuottaneet Versuksen vastaava toimitusavustaja ja Risteyksessä-toimittaja Katri Ollila sekä toimitusavustaja Haikku Arosuo.


Risteyksessä on Versuksen ja Alue- ja ympäristötutkimuksen seuran (AYS) yhteinen teemajulkaisusarja. Ensimmäinen Risteyksessä-teema käsittelee soidensuojelua ja suopolitiikkaa. Lue lisää: Risteyksessä