Välkommen till Versus!
Versus är en populärvetenskaplig onlinepublikation. Vårt innehåll är fokuserat på artiklar som bygger på regionala studier, geografi och samhällsvetenskaplig miljöforskning. Vi publicerar huvudsakligen artiklar på finska och engelska, men även bidrag på andra språk är varmt välkomna!
Versus publicerar vetenskapsbaserade artiklar som är förståeliga för en bredare publik i tre olika spalter (se nedan för detaljerade instruktioner för de olika spalttyperna). Du kan erbjuda ditt bidrag till oss genom att kontakta via e-post vår huvudredaktion: toimitus(a)versuslehti.fi, eller för studenttexter våra redaktionsassistenter: toimitusavustajat(a)versuslehti.fi.
Det går bra att skicka oss antingen ett färdigt textutkast eller en textidé i brainstormingsskede. I det senare fallet ber vi dig att fylla i detta idéformulär som hjälper dig att planera synvinkeln och strukturen på din text.
Varje artikel i Versus går igenom en redigeringsprocess innan artikeln publiceras. Under processens gång redigerar Versus-redaktörerna stilen, grammatiken, strukturen och layouten på artikeln tillsammans med författaren. Versus-redaktörerna bibehåller rätten att självständigt göra mindre ändringar i texten (såsom omformulering av titeln) i processens slutskede för att artikeln ska passa våra standarder.
Som populärvetenskaplig publikation strävar vi efter att publicera texter som är tillgängliga och förståeliga också för en bredare publik. Därför ber vi dig att undvika akademisk jargong och komplexa teoretiska koncept. Den idealiska längden på våra texter är 5 000–10 000 tecken beroende på texttyp. Vi påminner vänligt våra författare om att generellt sett fungerar korta och skarpa texter bättre än långa och lösa. Korta meningar och stycken samt underrubriker bör användas för en koncis strukturering av texten.
I Versus-artiklar använder vi inte akademisk referensteknik (såsom källförteckningar inom parentes). Om du vill lyfta fram vissa vetenskapliga resultat, gör det så att även en icke-akademisk läsare kan följa dina idéer. Du kan också använda inbäddade länkar för ytterligare information. Det går bra att bifoga en måttlig referens- eller läslista i slutet av texten.
Nedan hittar du spaltsspecifika skrivinstruktioner. Om du är osäker på i vilket spalt din text passar bäst, tveka inte att kontakta redaktörerna. Vi hjälper gärna till!
Skriv till Versus
Instruktioner för Versus skribenter
Forskningsdebatt bygger på forskningsbaserade texter åtföljda av 1–4 korta kommentarer. Länken till den ursprungliga forskningsartikeln publiceras i samband med texten. Den ideala längden på huvudtexten är 10 000 tecken och 5 000 för kommentarerna.
Kritiskt utrymme publicerar vetenskapliga och forskningsrelaterade synpunkter och kommentarer som kan presenteras i form av text och bilder, podcast eller video. Många olika publikationsformer kan accepteras i denna spalt; den slutliga formen och innehållet diskuteras med Versus-redaktörerna. Den ideala längden för texter i Kritiskt utrymme är 6 000 tecken.
Uppsatshörnan introducerar tankeväckande sammanfattningar av master-/magisteruppsatser, vare sig det handlar om de viktigaste resultaten, en särskild synvinkel eller ett praktiskt eller teoretiskt påstående. Vi uppmuntrar dig att bygga din text på ett sätt som väcker intresse bland en bredare publik. Kommentarer kan förfrågas även för uppsatsbaserade texter. Den ideala längden för texter i Uppsatshörnan är 10 000 tecken. För bidrag i denna spalt uppmuntrar vi dig att först presentera dina preliminära textidéer för våra redaktionsassistenter: toimitusavustajat(a)versuslehti.fi.
Versus allmänna skrivinstruktioner
Längd
Rekommendationen för artiklarnas längd är 5000–10 000 tecken, beroende på spalten. Kontrollera de specifika instruktionerna för de olika spalterna ovan. En kort och kompakt text fungerar vanligtvis bättre än en lång och bred.
Struktur
En artikel består av en rubrik, ingress och brödtext med underrubriker. Ingressen är ett stycke som leder till huvudtexten. En bra ingress är kort och kompakt och dess längd är ungefär två eller tre meningar. Dess syfte är att leda och locka läsaren att läsa texten.
Prioritera att använda korta meningar, om möjligt. Använd underrubriker alltid efter några stycken. Normalt finns det 3–5 sektioner med underrubriker i en artikel. Den rekommenderade längden på en underrubriksektion är ungefär 3–5 stycken. Ett stycke ska helst innehålla 1–4 meningar.
Rubrik
Undvik rubriker som är komplexa, har flera delar eller liknar listor. En bra rubrik är kort, kompakt och kan innehålla ett påstående eller ett faktum som väcker intresse. Även en intressant fråga kan fungera som rubrik.
Språkbruk
Undvik akademisk jargong och tvetydiga begrepp när du skriver. Om det är nödvändigt att använda akademiska begrepp eller annat specialordförråd bör definitionerna klargöras för läsaren. En bra regel för detta är att överväga om din farförälder skulle förstå vad texten handlar om.
Ryckcitat
Ryckcitat lyfter intressanta aspekter av artikeln. Dessutom är deras syfte att bjuda in en bläddrande läsare att helt läsa texten. Ryckcitat skrivs i kursiv stil och med en större teckenstorlek. Du kan själv ge oss förslag på utdrag (2–5 st) som du tycker skulle fungera som ryckcitat.
Bilder
Redaktörerna kommer att välja några lämpliga bilder för artikeln. Författaren kan också inbjuden erbjuda lämpliga, högkvalitativa bilder, grafer eller diagram. Erbjud endast bilder som du har tillstånd att publicera.
Referenser
Som en onlinepublikation som populariserar vetenskap använder vi inte interna referenser eller fotnoter i våra texter (till exempel: Mikkonen et al., 2018). Om du vill specifikt betona någon forskares tankar, gör det så att en läsare som inte är bekant med området eller akademiska referenstekniker förstår vad det handlar om (t.ex: ”Samhällsforskaren Mikkonen har hävdat att…”).
Du kan bädda in några förtydligande länkar i texten samt lägga till i artikelns slut en måttlig referenslista, vidare läsning eller länkar som klargör ämnet. Om texten är baserad på din egen vetenskapliga publikation ska dess information placeras i slutet av texten (inklusive doi-länk).
Författarinformation
En kort biografi och en bild av författaren kommer att bifogas artikeln. Din personlighet får visas i biografin. På grund av utrymmesbrist håll biografin kort, kring 1–2 meningar.
Social media
Alla Versus publikationer kommer att presenteras på våra sociala medier (Facebook, Instagram, Twitter). Du kan föreslå oss något lämpligt innehåll ur din artikel för publicering på våra sociala medier (för Twitter max. 2080 tecken, för Instagram och Facebook ett par korta, attraktiva stycken ur din text).
Vi ser fram emot att få läsa din text!